Tags

, , , , , , , , , ,

Iata si versiunea franceza a Pactului ptr Economie. A fost lansata astazi (5 Nov) de Louis Gallois ex presedinte si CEO al EADS si raportor independent pentru guvernul francez. Gallois s-a consultat cu mediul de afaceri dar raportul reprezinta opinia sa independenta prezentata astazi intr-un material de 75 de pagini primului ministru francez Jean-Marc Ayrault.

Guvernul francez si chiar Presedintele Hollande, aflat in vizita in Asia, au anuntat deja ca accepta o parte dintre recomandari, ca le evalueaza pe altele si au respins de plano unele ca de ex cele legate de reluarea discutiilor pe marginea exploatarii gazelor de sist (fracturarea hidraulica fiind interzisa in Franta in 2011 de majoritatea de dreapta sub administratia Sarkozy).

Pactul propune solutii numite “un soc de incredere” la trei provocari majore: prabusirea contributiei industriale la PIB, scaderea cotei de piata externa a industriei franceze si inversarea balantei energetice a Frantei de la pozitiv 25% pozitiv la acelasi procent in negativ. Cele mai importante masuri din Pact vizeaza costul muncii (prin scaderea impozitelor pe venituri salariale pana la de trei ori SMG adica cca 4000 de euro in Franta dar si scaderea impozitelor pe veniturile patronale, deci a impozitelor pe pe profit) si scaderea unor altor taxe (in paralel cu consolidarea altor venituri din TVA si contributii sociale si cresterea contributilor la varf pe proprietate, mari averi, dar si taxe suplimentare pe tranzactii financiare si ecologice). Pactul propune garantarea unor investitii in cercetare inovare si achizitia de produse ale IMM franceze sau cresterea investitiilor in educatie si desfintarea barierelor legislative excesive dintre universitati si mediul economic. El vine chiar cu propunerea unei legislatii tintite pentru IMM-uri si dezvoltarea unor instrumente de garantare si sustinere a acestora.

Pentru noi raportul este o exceptionala sursa de inspiratie cu toate limitele pe care le are modelul pentru Romania. Esenta lui este reindustrializare (in sensul Francez al termenului), un soc de competitivitate a muncii si pe termen mediu o cresterea a productivitatii si competitivitatii prin tehnologie si propritate intelectuala franceza. Pactul incearca si o echilibrare in sensul justitiei sociale si a egalizarii efortului “patriotic” pana astazi platit inegal si preponderent de masa angajatilor. Este interesant ca reactia stangii oscileaza intre a declara raportul ca fiind constructiv si a-l declara o mostra tipica a gandirii neo-liberale a MEDEF (asociatia patronala franceza). In schimb MEDEF si UMP il imbratiseaza fara rezerve. O Franta impartita intre “cei care se trezesc dimineata” si “cei care aduc valoare adaugata”.

Aici textul integral:

http://medias.lemonde.fr/mmpub/edt/doc/20121105/1786014_53da_rapport_de_louis_gallois_